VERANTWOORD GENIETEN

max. 1 à 2 glazen per dag

max. 2 à 3 glazen per dag

Voor een sterke drank met een alcoholgehalte van 35% geldt 35 ml als 1 glas. Dat is ongeveer een derde van een standaardglas wijn (=100 ml) .

DE ALCOHOLROUTE

DE ALCOHOLROUTE

DE WEG DIE ALCOHOL AFLEGT IN HET MENSELIJK LICHAAM

ONDERWEG

Alcohol en verkeer passen domweg niet bij elkaar. Eigenlijk is er maar één advies: ga met alcohol niet achter het stuur én stap niet in de auto bij iemand die wel drinkt. Er zijn alternatieven genoeg. Omdat alcohol de groei van de hersenen belemmert, wordt jongeren tot 18 jaar - en liever zelfs tot 21 jaar - afgeraden om alcohol te drinken. Uit bescherming is het daarom verboden om drank te kopen als je nog geen 18 bent. De politie is uit veiligheidsoverwegingen steeds strenger als het om alcohol in het verkeer gaat. Toch is er geen eis van 0,0%. Een nul-komma-nul promillage werkt niet omdat er in sommig eten alcohol zit. Daarom zijn de promillages zo:

0,2% (max 1 glazen)

voor beginnende rijders die minder dan 5 jaar een rijbewijs hebben, en voor iedereen tot 24 jaar.

0,5% (max 2 glazen)

voor alle anderen.

OVER PROEVEN EN DRINKEN

Alcohol beïnvloedt ruik- en proefervaringen. Het roept herinneringen op die anders niet boven komen én het verstoort het evenwicht van de hersenfuncties. Helder denken wordt dan lastiger. Wie serieus sterke drank wil proeven, ruikt vooral - ‘nosing’ - neemt een paar druppels in de mond en spuugt die zo mogelijk uit. Sinds 2013 mogen alleen slijters hun klanten alcohol laten proeven als ze erom vragen. Dit mag nergens anders in de detailhandel.