SCHENKTEMPERATUUR

Bitters

angostura, Aperol, Cynar

3 à 5 °C

Vanuit de koelkast en in een gefrappeerd glas

Distillaat van druivenresten

eau-de-vie, grappa

13 à 15 °C

Vanuit een koele ruimte (kelder, schuur) of 10 minuten voor gebruik uit de koelkast

Vruchtendistillaat

Vruchtendistillaat

poire Williams

12 à 14 °C

15 minuten voor gebruik uit de koelkast of in een gefrappeerd glas

Likeuren met een extreem uitgesproken, rijke smaak

Jägermeister, limoncello, ouzo

zo laag mogelijk

Vanuit de diepvries of vanuit de koelkast en in een gefrappeerd glas

Blanke distillaten

jenever, gin, wodka

5 °C

Vanuit de koekast

Kruidendistillaat

berenbrug

5 °C

Vanuit de koekast

Wijn-en gerijpte distillaten

cognac

3 à 5 °C

Vanuit de koelkast en in een gefrappeerd glas

Overige likeuren

diverse

3 à 5 °C

Vanuit een koele kamer

Whisky

diverse

14 à 16 °C Vanuit een koele kamer

Dranken die rechtstreeks vanuit de diepvries worden geschonken, hebben minder smaak dan wanneer ze op kamertemperatuur zijn.

Toch past het goed bij sommige dranken om ze ijs- en ijskoud te serveren. Denk bijvoorbeeld aan dranken met een extreem uitgesproken smaak als Jägermeister (kruidenlikeur), ouzo (anijslikeur) en limoncello (citroenlikeur).

Op kamertemperatuur zouden dit type dranken te rijk overkomen.

FRAPPEREN = HET GLAS KOELEN Frapperen is het koud maken van het glas door een ijsblokje in rond te draaien. Zodra het glas koel is, gaat het blokje eruit en de drank erin.

Proef dezelfde drank eens op 2 totaal verschillende temperaturen. Ervaar dan de verschillen in hoofdsmaak, mondgevoel en aroma’s.