PROEVEN IN 4 STAPPEN

WIJN PROEVEN
=
WERKEN VOLGENS EEN SYSTEEM

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

Schenk een bodem van een duimbreed in een glas.
Meer mag altijd.

Om ogen, neus en mond de tijd te geven hun werk te doen, is het handig stap voor stap te werken.


1. KIJKEN

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

  • Pak het glas bij de steel.
  • Houd het schuin naar achteren.
  • Liefst boven een witte achtergrond, bijvoorbeeld een vel papier of wit tafellaken.


KLEUR


  • De kleur zegt iets over de leeftijd en de smaak van de wijn.
  • Een paarsrode wijn is een jonge wijn.
  • Een bleekwitte, bijna kleurloze wijn duidt meestal op een droge, frisse smaak.
  • Een goudkleurige, gele wijn smaakt vaak wat voller en krachtiger.


HELDER OF TROEBEL


Soms drijven er vaste deeltjes in de wijn, bijvoorbeeld wijnbezinksel in een ongefilterde wijn of flintertjes kurk. Niet mooi, maar onschadelijk.

2. RUIKEN

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

  • Houd het glas bij de steel vast.
  • Kantel de kelk iets naar voren en steek je neus erin, met het botje tegen de bovenrand.
  • Boven in het glas verzamelen zich de meeste geurstoffen.
  • Houd het glas stil.


EERSTE INDRUK


Is de wijn fris en zuiver of zit er een vreemd luchtje aan?

  • Draai nu kleine cirkeltjes met het glas = walsen.
  • Door de beweging en het contact met zuurstof komen er meer aroma's los.
  • Hoe meer kwaliteit de wijn heeft, des te meer er voor de neus te ontdekken valt.


De aromazon kan erbij helpen.

Kijk voor aroma's van druiven ook in les 1.


Wijn kan ook vies ruiken. Meer over nare luchtjes en fouten volgt.

3. PROEVEN

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

  • Neem een normale slok in je mond.
  • Laat die rustig over al je papillen rollen.
  • Zuig er eventueel wat lucht bij op. Via je mond komen er ook weer aroma's in je neus terecht.


WAT NEEM JE WAAR?

  • Hoofdsmaken: zuur, zoet of bitter? En in welke mate?
  • Intensiteit: vol of vlak? Licht of zwaar?
  • Aroma's
  • Structuur: stroef en strak of zacht en rond? Strak komt van de zuren, stroef van de tannine.


UITGEPROEFD?

Dan wordt 't slikken of spugen. En opletten. Ga na hoe lang de smaak in je mond blijft hangen. Die nasmaak of afdronk zegt iets over de kwaliteit. 'Sabbel' erop, dat maakt je indruk compleet.


KORT OF LANG?

Eenvoudige wijnen hebben geen of een korte afdronk, ze zijn na het doorslikken zo weg. Bij betere wijnen blijft de smaak nog even hangen.

4. OORDELEN

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

Zeg het maar: lekker of niet? Nog een glas of nooit meer?

En nu natuurlijk met de reden waarom.


Alleen de kleur, de geur of de smaak zegt niets. Uiteindelijk gaat het om het geheel en om de balans in de wijn. Zuur is onmisbaar, maar te veel zuur maakt een wijn ondrinkbaar.

Een zoetje is lekker, maar van veel zoet wordt wijn log.

In een slechte wijn blijven de aroma's als losse onderdelen naast elkaar staan. 


In een goede wijn vallen de diverse geuren, smaken en ook de structuur samen: ze vormen één geheel.

Ze zijn in balans.

WIJN IN WOORDEN

Wijn proeven kan iedereen. Precies onder woorden brengen hoe de wijn smaakt, is soms lastig. Een proefwoordenlijst helpt om de juiste proefterm te vinden.


In het boek 'Ik weet wat van wijn' is een uitgebreidere proefwoordenlijst opgenomen.


Dit zijn 10 veel voorkomende proeftermen.

COMPLEX


met verschillende aroma's en nuances

GEOXIDEERD


oude wijn, of de wijn is in aanraking geweest met te veel lucht, waardoor hij een bruine kleur heeft, z'n fruitige aroma's kwijt is en overrijpe en vaak ook (nare) zuren heeft meegekregen.

MINERALIG


met mineralige tonen, bijvoorbeeld krijt.

RIJP


aroma's in een ontwikkelde wijn, meestal filmende structuur

ROBUUST


krachtig, stevig, uitgesproken

RUSTIEK


met verschillende aroma's en nuances

FLORAAL


met aroma's van bloesem of bloemen

FILMEND


zacht mondgevoel, alsof er een vet filmlaagje in de mond komt

SOEPEL


met rijpe of weinig tannine, geen opvallende zuren

ZUIVER


wijn waarin geen foute geur of smaak zit

FOUTEN

Wij kan ook vies ruiken en smaken. Soms is er iets misgegaan tijdens de wijnbereiding, soms is er sprake van bederf.

De meest voorkomende fouten in wijn zijn:

OXIDATIE


KLEUR:
bruinachtig


GEUR:
gestoofd fruit, overrijpe beurse appel, belegen, niet fris, soms in combinatie met vleug aceton


OORZAAK:
de wijn is in het vat of de fles met te veel zuurstof in aanraking geweest. Het komt ook voor bij wijn die een paar dagen openstaat

KURK


GEUR:
muf, schimmel, nat karton, vieze dweil


SMAAK:
muf, schraal, weinig fruitaroma


OORZAAK:
een slechte, besmette kurk

TE VEEL ZWAVEL


GEUR:
aangestoken lucifer, stekend prikgevoel hoog in de neus


SMAAK:
lucifer, strakke en schrale afdronk zonder fruit


OORZAAK:
te hoge concentratie zwavel. Zwaveldioxide (SO2) mag als conserveermiddel bij de wijnbereiding worden gebruikt.

GEREEDSCHAP

Basisgereedschap voor een wijnliefhebber:

  • goed glas
  • handige kurkentrekker


Ook belangrijk bij het proeven:

  • hoeveelheid wijn in het glas
  • temperatuur