This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

DOEN

Wat is je lievelingswijn?

Schenk hem in, ruik en proef.

Hoe zou je hem – zomaar voor de vuist weg – omschrijven?

BODY &
BRAINS

Wijn waarnemen doe je met je hele lijf.


Eerst proef je met je ogen, neus en mond. Probeer dat zo instinctief mogelijk te doen.


Zet dus je zintuigen aan dit ‘zware’ werk.

BODY: WIE
DOET WAT?

  • kleur
    structuur
  • aroma’s
    intensiteit
  • zoet, zuur, bitter
    intensiteit
    mondgevoel


Alles wat zij zien, ruiken en proeven, sturen ze naar je hersens. 


Zo vorm je een persoonlijke wijndatabank. 


Als de waarnemingen zijn opgeslagen, begint het denken, interpreteren 

en concluderen. 

De neus ‘ruikt’ op twee manieren:


  • rechtstreeks, via je neusgaten van buiten naar binnen;


  • vanuit je mond terug in de neus.


Mond: proeft en voelt.

Op je tong liggen de smaakpapillen voor zoet, zuur, zout en 

bitter. Tong en mondholte hebben ook een tastzintuig. Hiermee voel je de structuur van de wijn.