RODE WIJN

OOGST

De oogst is het spannendste moment van het wijn maken.

De beslissing wanneer het oogsten kan beginnen, is van groot belang voor de uiteindelijke wijn.

Er zijn verschillende manieren om te meten of de druiven voldoende rijp zijn.

KNEUZEN EN ONTSTELEN

De wijnmaker laat de ontsteelde en gekneusde oogst soms, voor de gisting begint, in zijn eigen nattigheid liggen. Hierdoor 'weken' de smaak-en kleurstoffen die in de schil zitten alvast een beetje los en komen ze tijdens de gisting makkelijker vrij.

ALCOHOLISCHE GISTING

De temperatuur waarbij de gisting plaatsvindt, beïnvloedt de smaak van de wijn. Een lage temperatuur betekent minder kleur en minder concentratie, maar meer fruit en frisheid.


AFLOPEN OF PERSEN

Als de gist de suikers heeft omgezet in alcohol en de schillen voldoende kleur, geur en smaak hebben afgegeven, kan de wijnmaker twee dingen doen.


  1. Hij laat de wijn zonder te persen vanzelf uit het vat lopen.
    Voordeel: de wijn is verfijnder van smaak.
    Nadeel: er komt minder wijn uit de most.
  2. Hij perst de most en vangt de wijn op.
    Voordeel: er komt zoveel mogelijk wijn uit de most.
    Nadeel: door het persen kunnen er harde, onrijpe stoffen uit de schillen en pitten in de wijn terechtkomen.

LAGEREN

IN TANK

Lichte, fruitige rode wijnen rijpen net zoals witte wijn en ook rosé op tanks van roestvrij staal.


OP HOUTEN VAT

Veel rode wijnen rijpen in een vat van eikenhout. Dat maakt de wijn ronder, zachter en, als het vat nieuw is, kruidiger. Houtrijping beïnvloedt dus de smaak en de structuur van de wijn. 

Hout = smaakmaker


Houten vat
Hout geeft smaak af. Hoeveel smaak hangt af van de grootte en de leeftijd van het vat. Een klein, nieuw vat geeft meer smaak af dan een groot, oud vat.


Houten balken of houtkrullen
In plaats van dure vaten te gebruiken, kan de wijnmaker houten balken of speciale houtkrullen in de wijn hangen. Dat hout geeft dan een beetje smaak af, waardoor de wijn niet veel duurder wordt en toch de smaak van hout krijgt. Dit gebeurt vooral bij eenvoudige wijnen die binnen twee jaar worden gedronken.

BLENDEN

Rode wijn kan uit één druivenras bestaan of uit een mengsel van verschillende druivenrassen. De ene druif zorgt bijvoorbeeld voor het fruit en de andere voor de zuren.