This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

WIJN
=
DRUIVENSAP WAARVAN DE DRUIVENSUIKER IS OMGEZET IN ALCOHOL

WIJNSOORTEN EN WIJNSTIJLEN

Grofweg kun je wijn verdelen in drie kleuren, twee stijlen, en drie soorten.

WIJN IN
DRIE KLEUREN

  • rood
  • wit
  • rosé

DRIE
SOORTEN

  • stil = zonder koolzuur, de 'gewone' wijnen
  • mousserend = met koolzuur, bijvoorbeeld champagne en prosecco
  • versterkt = met extra alcohol, zoals port

TWEE
SMAAKSTIJLEN

  • droog = niet zoet; bijna alle druivensuiker is omgezet in alcohol
  • zoet = niet droog; een deel van de druivensuiker is niet omgezet in alcohol en geeft de wijn zijn zoete smaak


DE SMAAK VAN
EEN WIJN HANGT AF VAN

  • druivenras of de druivenrassen
  • herkomst
  • techniek: wijze waarop de wijn is gemaakt

BASIS VAN WIJN=DE WIJNDRUIF

Elke druif heeft unieke eigenschappen die de smaak en het mondgevoel van de wijn grotendeels bepalen.

WIJNDRUIF



  • hoort tot de familie vitis vinifera
  • 5 000 verschillende soorten
  • ± 50 belangrijk voor wijnbouw

BELANGRIJKSTE
6 WITTE
DRUIVEN VOOR
WITTE WIJN

  • chardonnay
  • pinot blanc
  • pinot gris/pinot grigio
  • riesling
  • sauvignon blanc
  • chenin blanc

BELANGRIJKSTE
6 BLAUWE DRUIVEN VOOR RODE WIJN

  • cabernet sauvignon
  • merlot
  • pinot noir
  • sangiovese
  • syrah/shiraz
  • tempranillo


ENKELE EIGENSCHAPPEN VAN EEN DRUIVENRAS

  • veel of weinig kleur
  • veel of weinig zuur
  • veel of weinig aroma
  • veel of weinig tannine

De populairste druiven en hun kenmerken staan in het boek 'Ik weet wat van wijn' bij elkaar in een handig schema.