BIER ONTRAFELEN

"BIER PROEVEN IS HET BENOEMEN VAN 4 PROEFPIJLERS:
HOOFDSMAKEN, INTENSITEIT, MONDGEVOEL EN AROMA'S"

HOOFDSMAKEN

Er zijn 5 hoofdsmaken in bier:

zuur, zoet, bitter, zout, umami



INTENSITEIT

Smaakt het bier:

vol versus vlak, licht versus zwaar



MONDGEVOEL

De manier waarop het bier in de mond aanvoelt: temperatuur, veel of weinig koolzuur,

harde of zachte bellen, fijn of grof schuim

AROMA'S

Welke geuren en smaken herken je in het bier: biscuit, stro, cacao, vruchten, kruiden, bloemen

...

5 HOOFDSMAKEN

ZOET
De zoetheid in bier komt uit de moutsuikers. Een doorvergist bier heeft nauwelijks meer moutsuikers over en smaakt 'droog'. Het tegengestelde van droog is geen 'nat' bier, maar een zoet bier. Ook alcohol maakt zoetig.


BITTER
Bitter is een karakteristieke smaak van veel bieren. Het is afkomstig van de hop en het geroosterde mout.


ZOUT
Bier is zelden zout. Als het bier licht zoutig smaakt, dan komt dat van het water dat bij het brouwen is gebruikt.


ZUUR
Sommige bieren hebben een lichtzure smaak. Dat kan aan het graan, de tarwe liggen. 


UMAMI

Umami, de Japanse term voor verrukkelijk, geeft zoiets aan als hartigheid en rijkdom van de smaak. Als je umami in je bier proeft, komt het van de gietsoort. Die kan het bier een vollere smaak geven.