ZO MAAK JE BIER

"DE BEREIDING VAN BIER, VAN GRONDSTOF TOT EN MET DE AFVULLING,
KUN JE GROFWEG IN 3 FASEN EN 9 STAPPEN VERDELEN"

FASE 1: BROUWEN

De brouwer mengt de geplette of grof gemalen moutkorrels met water (90%) tot een dik beslag. Dit proces heet maischen. Terwijl het dikke beslag langzaam wordt verwarmd, zetten de moutenzymen het graanzetmeel om in vergistbare suiker.


Nadat al het zetmeel is omgezet, wordt het beslag gefilterd. De brouwer noemt dit klaren. De heldere zoete vloeistof heet wort. De koek van graanresten die in de filter achterblijft, heet bostel en wordt gebruikt voor veevoer.


Tijdens het koken van het wort voegt de brouwer hop toe. Eerst de bitterhop en later, tegen het einde van het kookproces, de aromahop. Na het koken worden de vaste bestanddelen verwijderd. Ook nu kan de brouwer nog aromahop toevoegen. Vervolgens wordt het wort snel gekoeld en de gist toegevoegd.

FASE 2: GISTEN EN LAGEREN

Gist is een micro-organisme dat de suiker omzet in alcohol en koolzuur. Nu ontstaat “jong” bier.

Hoge gisting of bovengisting gebeurt bij 15 à 25°C en verloopt snel. Tijdens de gisting stijgt de gist naar de oppervlakte. Vandaar de naam. In enkele dagen is de hoge gisting voltooid.

Lage gisting of ondergisting gebeurt bij 2 à 12°C en verloopt langzaam. Tijdens de gisting zakt de gist naar beneden. Lage gisting duurt langer dan de hoge, namelijk ruim een week.

Na de hoofdgisting laat de brouwer het bier bij een lage temperatuur rijpen. De rijpingstijd varieert van een paar weken tot maanden.


FASE 3: AFVULLEN IN VAT OF FLES

Na de lagering worden de bieren eventueel gefilterd en afgevuld. Aan sommige bieren wordt tijdens het afvullen wat suiker en gist toegevoegd, zodat ze kunnen nagisten in de fles. Na gisting in de fles zorgt voor extra smaak en maakt het bier langer houdbaar.