WAT BETEKENT VIN DOUX NATUREL?

Uit Languedoc-Roussillon komen veel krachtige rode wijnen, o.a. uit Pic-St-Loup (foto), maar de streek is ook bekend vanwege de zoete Vin Doux Naturel.

VIN = WIJN

DOUX = ZACHT

NATUREL = NATUURLIJK

Dus: wijn met een zoete smaak dankzij de natuurlijke suikers uit de druif. Dat gaat zo:


Zoete wijnen worden gemaakt van druiven met een hoog suikergehalte. Als de gisting stopt, blijft er nog zoveel suiker over dat de wijn zoet smaakt.


De gisting kan van nature stoppen als een alcoholpercentage van circa 15% is bereikt, maar het komt zelden voor dat de wijn dan nog voldoende suikers bevat om de wijn zoet te laten smaken.


Daarom wordt er bij een Vin Doux Naturel tijdens de vergisting alcohol toegevoegd zodat de gisten doodgaan, de gisting stopt en de rest van de suiker in de wijn achterblijft. Net zoals versterkte wijn wordt gemaakt. Vin Doux Naturel bevat tussen de 15 en 18% alcohol.


Bekende VDN’s: Banyuls, Muscat de Rivesaltes.