WAT HOUDT 'OLD VINES' IN?

Stokoude grenache in Roussillon, Zuid-Frankrijk

zeer oude, bruine schist (= soort leisteen)

‘Old vines’ geeft aan dat de wijn is gemaakt van druiven die afkomstig zijn van oude stokken. Het is bedoeld als kwaliteitsaanduiding. Oudere wijnstokken hebben een uitgebreid wortelstelsel waardoor ze voedingsstoffen en mineralen vanuit de diepste lagen naar de plant kunnen transporteren. Oudere wijnstokken vormen minder bladeren en druiven.

MINDER DRUIVEN =

kleinere oogst, maar de relatief geringe hoeveelheid druiven bevatten geconcentreerd sap met veel kleur-, geur- en smaakstoffen.

DUS: OLD VINES = BETERE KWALITEIT?

Dat kan, als de wijnstokken gezond oud zijn en de wijnmaker van de druiven goede wijn maakt. De aanduiding alleen is nog geen kwaliteitsgarantie.


Hoe oud is oud? Dat weet niemand. De ene producent vindt 15 jaar oud, de ander 50 jaar. In vooral Frankrijk en de rest van Europa zijn wijnstokken pas oud vanaf 40 jaar. Buiten Europa wordt 15 à 20 jaar soms oud genoemd.

Echt oude stokken zijn ouder dan 100 jaar. Onder andere grenache en zinfandel zijn druivenrassen waarvan de stokken uitzonderlijk oud kunnen worden en heel bijzondere wijnen geven.


Op www.jancisrobinson.com staat ‘Jancis Robinson’s Old Vines Register’ met een overzicht van wijngaarden met wijnstokken vanaf 50 jaar oud. Daarin komen zelfs stokken van 600 jaar voor, gevonden in Nahe (Duitsland).