WAT BETEKENT
PREMIER GRAND CRU CLASSÉ?

Château Latour, 1ste Cru Classé in Pauillac, Médoc

PREMIER = EERSTE 

GRAND = GROOT, ‘BESTE’ 

CRU = CHÂTEAU, IN BORDEAUX!

IN BOURGOGNE IS CRU EEN WIJNGAARD.

Premier Grand Cru is de hoogste kwaliteitsaanduiding voor een wijnhuis (château) volgens een classificatie die in 1855 in Bordeaux is opgesteld. Hij telt 61 wijnen en is in 5 klassen onderverdeeld. Premier Cru is de top en bestaat uit 5 chateaus. 


Deze indeling is niet, zoals in andere gebieden, gebaseerd op de uitstekende eigenschappen van de wijngaard, maar op de reputatie die het château toen had. Die wijnen waarvoor in de jaren voor 1855 de hoogste prijzen werden betaald, kregen een plaats in deze eregalerij. Sinds die tijd is er niets aan de

classificatie veranderd, op 1 wijziging na; in 1973 promoveerde Château Mouton-Rothschild van 2de Grand Cru Classé naar 1ste Grand Cru Classé. 


Sinds 1855 is de kwaliteit van de 61 wijnen natuurlijk wel veranderd. Sommige werden beter, andere werden minder. Hoewel er aan de classificatie wereldwijd grote (financiële) waarde wordt gehecht, is het verstandig om met een kritisch oog naar wijnen met een grand-cru-aanduiding te kijken. Bordeaux kent nog meer classificaties, daarover meer in SDEN-niveau 3.