IS EEN FLÛTE HET
BESTE GLAS VOOR BUBBELS?

NEE, ABSOLUUT NIET VOOR
ALLE MOUSSERENDE WIJNEN.

JA

voor mousserende wijnen met een frisse, fruitige smaak, die bedoeld zijn om jong te drinken. Dat zijn de meeste mousserende wijnen gemaakt volgens de charmat- of tankmethode ( zie hoofdstuk 4), zoals prosecco. In een flûte komt de fruitige smaak goed naar voren en blijft de wijn lang bruisen.

NEE

voor mousserende wijnen met complexe rijpingsaroma’s. Die hebben lucht nodig om volledig tot hun recht te komen. In een smal, hoog glas, zoals een flûte, krijgt de wijn te weinig lucht om zich van zijn beste kant te laten zien. Hoe complexer de mousserende wijn, des te breder de kelk van het glas.

Voor frisse, fruitige mousserende wijnen.


Prosecco, Asti spumante, sparkling wine en eenvoudige crémant, champagne en cava.

Voor complexere, mousserende wijnen.


Cava, champagne en andere mousserende wijnen gemaakt volgens de méthode traditionnelle.

In de Champagne krijg je nooit champagne in een flûte, maar altijd in een tulpvormig ‘champagneglas’..

Voor bijzondere, complexe mousserende wijnen met rijpingsaroma’s.


Speciale cuvées en millésimés (mousserende wijnen van één oogstjaar).

PROEFPRAKTIJK MET PROSECCO

Zet een flûte en een witte-wijn-

of champagneglas naast elkaar.

Proef een prosecco uit beide glazen.

Let ook op de belletjes.

Noteer de verschillen.

PROEFPRAKTIJK MET CHAMPAGNE

Zet een flûte, een witte-wijn-

of champagneglas en een

chardonnayglas naast elkaar.

Proef een champagne uit alle glazen.

Let ook op de belletjes.

Noteer de verschillen.