BESTAAT ER WIJN
ZONDER ALCOHOL?

NEE, WANT

WIJN bestaat uit ALCOHOL,
zuren, suiker, kleur-,
geur-en smaakstoff
en

Het % alcohol hangt af van:
1. De hoeveelheid suiker die er in een druif zit.
2. Wat de wijnmaker tijdens de vinificatie doet.

DE HOEVEELHEID SUIKER
DIE ER IN EEN DRUIF ZIT:

Hoe meer suiker, hoe hoger

het alcoholgehalte kan worden.

WAT DE WIJNMAKER TIJDENSDE VINIFICATIE DOET

De wijnmaker kan alle suiker laten vergisten. Dan krijg je een droge wijn.

De hoeveelheid alcohol die ontstaat, ligt aan de hoeveelheid suiker in de druif.

Het alcoholgehalte van de meeste droge wijnen ligt tussen 10 en 14.5%.

De wijnmaker kan de vergisting stoppen. Bijvoorbeeld door de gistende massa te koelen

zodat het te koud wordt voor de gisten om te werken. Dan ontstaat er een

(half)zoete wijn met bijvoorbeeld 7 à 9% alcohol. Die wijn smaakt zoet,

want er zit onvergiste suiker in.



De wijnmaker kan zoveel alcohol toevoegen dat de gistende massa in een klap 18 à 20% alcohol bevat. Dan stopt de gisting omdat gistcellen niet meer werken bij een alcoholpercentage hoger dan 15%. Dit heet een versterkte wijn.



De wijnmaker kan via speciale technieken, zoals vacuümdistillatie, alcohol uit de wijn halen; dan krijg je alcoholvrije wijn, met een alcoholpercentage van 0,5. Helemaal zonder alcohol is wijn dus nooit.