OVER VERANTWOORD
ALCOHOLGEBRUIK

NEE VERKOPEN IS OOK EEN VAK

Dit is Wim. Hij houdt van wijn. Maar niet te veel. Zo blijft wijn iets bijzonders. Want juist als hij wijn met mate drinkt, komen de wijn én het moment echt tot hun recht.

NEE VERKOPEN IS OOK EEN VAK

Dit is Wim. Hij houdt van wijn. Maar niet te veel. Zo blijft wijn iets bijzonders. Want juist als hij wijn met mate drinkt, komen de wijn én het moment echt tot hun recht.

Wim weet heel goed dat te veel alcohol niet goed is voor zijn gezondheid. Net als te veel vet, te veel suiker, of te weinig bewegen. Eigenlijk weet iedereen wel dat alles waar ‘te’ voor staat niet goed voor je is. Zeker voor jongeren is alcohol en tabak slecht voor de ontwikkeling. De overheid heeft de verkoop aan jongeren onder de 18 jaar daarom zelfs verboden.


Nee verkopen is ook een vak. Om supermarkt- en slijterijmedewerkers een handje te helpen, heeft het CBL de
e-learningmodule ‘Soms moet je NEE
ver­kopen’ ontwikkeld. Door middel van examenvragen en filmpjes leer je hoe om te gaan met de regels rondom een verantwoorde verkoop van
alcohol en tabak.


De e-learning sluit goed aan bij het Wine in Moderation- initiatief. Dit is een internationale actie van de wijnbranche voor verantwoorde wijnconsumptie. Drijvende kracht achter het initiatief in Nederland is de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, KVNW.

Wim over wijn’ is hét internetplatform voor de Nederlandse consument over verantwoord wijn­gebruik. De website is een initiatief van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) die hiermee haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt voor de verantwoorde verstrekking en consumptie van wijn.


De KVNW vindt het belangrijk dat mensen zich realiseren hoe en hoeveel ze drinken, en waar de grens zou moeten liggen. Internationaal (in het Engels) heet dit Wine in Moderations.

Afgekort is dat Wim, de hoofdrolspeler in de Nederlandse uitwerking van dit internationale initiatief.


Genieten is gezond, vindt Wim, en daarom vertelt hij graag hoe wijndrinkers door matig te drinken écht van wijn kunnen genieten. Hij geeft tips wanneer je maar beter geen wijn kunt drinken (als je bijvoorbeeld nog moet rijden), hoeveel alcohol er in één glas zit (gemiddeld 10 gram), en hoeveel glazen wijn je mag drinken (voordat het ongezond wordt).

Overmatig drinken, te snel drinken en piekgebruik (bijvoorbeeld in het weekeinde) zijn echt ongezond en daarom zonder meer af te raden. Dit geldt ook voor drinken als je nog jong bent; hetgeen verklaart waarom het wettelijk verboden is om alcohol te verkopen aan jongeren onder 18 jaar. De wijnbranche vertrouwt er dan ook op dat de consument begrip heeft voor verkopers die soms vragen stellen en in een heel enkel geval zelfs nee verkopen.

OVER VERANTWOORD ALCOHOLGEBRUIK VOOR 55+

GENIET BEWUST
VAN WIJN,JUIST ALS
JE WAT OUDER BENT

Dit is Wim. Hij houdt van wijn. Maar niet te veel. Zo blijft wijn iets bijzonders. Want juist als hij wijn met mate drinkt, komen de wijn én het moment echt tot hun recht.

Wim weet heel goed dat te veel alcohol niet goed is voor zijn gezondheid. Net als te veel vet, te veel suiker, of te weinig bewegen. Eigenlijk weet iedereen wel dat alles waar ‘te’ voor staat niet goed voor je is. Maar toch zijn er mensen die te veel eten, roken of drinken. Juist als je wat ouder bent is het goed om in beweging te blijven en op je voeding te letten. Daar hoort zo nu en dan natuurlijk ook een goed glas wijn bij. Drink wel met mate, zo blijf je gezond!

Vanaf 55 jaar is het goed om bewust om te gaan met de consumptie van alcohol. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bij een wat ouder lichaam, de functies van je lever en nieren afnemen. Hierdoor ontstaat er een lagere tolerantie van alcohol en dit kan, naast ernstig vallen door verminderde lichaamscontrole, ook leiden tot schade aan de organen.

Deze brochure, die je attendeert op de mogelijke gevaren sluit goed aan bij het Wine in Moderation-initiatief. Dit is een internationale actie van de wijnbranche voor verantwoorde wijnconsumptie. Drijvende kracht achter het initiatief in Nederland is de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, KVNW.

Overmatig drinken, te snel drinken en piekgebruik zijn echt ongezond en daarom zonder meer af te raden. Dit geldt ook voor drinken als je al wat ouder bent; Uit onderzoek is gebleken dat steeds vaker 55+ te veel alcohol consumeren. De wijnbranche hoopt middels voorlichting mensen toch te wijzen op de mogelijke gevaren van te veel alcoholgebruik.

Meer informatie vind je op deze websites:

www.wimoverwijn.nl de Nederlandse website van Wine in Moderation over verantwoord wijngebruik

www.kvnw.nl de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, de drijvende kracht achter ‘Wim over Wijn’

www.stiva.nl de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie

www.wijn.nl de Stichting Wijnonderwijs Nederland

www.cbl.nl het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, waar de e-learning ‘Soms moet de Nee verkopen’ kunt volgen

www.alcoholinfo.nl De Alcohol Infolijn geeft betrouwbare informatie en adviezen over alcohol gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap.

PARTNERS

© www.drankenacademy.nl - via FHKN - Horapark 2 - 6717 LZ Ede, Nederland - T0318 - 698 469 - info@fhkn.nl -Legale bepalingen